Новини

Първият български телекомуникационен сателит ще бъде изстрелян през 2023 г.

Първият български телекомуникационен сателит ще бъде изстрелян през 2023 г.

24.07.2020

Първият български телекомуникационен сателит BALKANSAT 30B се очаква да бъде изстрелян през 2023 г. Това беше съобщено по време на първата пресконференция на BalkanSat в България. Тя се проведе онлайн поради епидемичната обстановка и предизвика сериозен интерес сред местните медии. По време на събитието журналистите бяха запознати в детайли със системата BALKANSAT 30B, която ще осигурява сигурни комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор.

Стана ясно, че услугите на компанията могат да се използват от редица институции – държавна и общинска администрация, силовите министерства, пожарна безопасност, гражданска защита, болнични заведения и други. Връзката е висококачествена и сигурна, а най-голямото предимство е това, че сигналът е криптиран, така че не може да бъде проследен или подслушван. Също така системата BalkanSat 30B ще подпомогне по-бързото развитие на дистанционните услуги в много сфери, сред които електронното образование и здравеопазване, които са от ключово значение за всяко съвременно общество.

По време на пресконференцията беше дадена повече информация и за високоскоростна широколентова връзка, която сателитната система ще предостави за частния сектор – телекомуникационни и мрежови оператори, средни и големи предприятия и др.

Виктор Стефанополи, директор „PublicAffairs“ в BalkanSat, заяви: „Изстрелването на български телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за българската икономика. Най-важното предимство на BALKANSAT 30B е неговият обхват, благодарение на който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната. Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти”.

Още новини