Новини

Винсент Стефанополи: COVID-19 доказа, че телекомуникациите са от решаващо значение

Винсент Стефанополи: COVID-19 доказа, че телекомуникациите са от решаващо значение

08.06.2020

Кризата с COVID-19 показа, че телекомуникациите са от ключово значение, а сателитните системи могат да бъдат много ефективни. Това заяви, Винсент Стефанополи, изпълнителен директорна BalkanSatпо време на онлайн уъркшоп за стартъпиStay safe, stay smart”, организиран от компанията. Той допълни, че италианската сателитна система е била използвана много активно за справянето с тежката ситуация в страната, причинена от разпространението на коронавируса.

„Подходящата телекомуникационна инфраструктура предоставя много възможности за икономиките и обществата да се справят с кризи като COVID-19. В допълнение на това, добре развитата 5G екосистема и сигурните технологии благоприятстват децентрализацията, което е от изключително значение. Прогнозата ми за близкото бъдеще е, че информацията ще продължи да се разпространява свободно по целия свят, но производството ще бъде предимно локално и хората ще пътуват по-рядко в сравнение със сега“, коментира Винсент Стефанополи, изпълнителен директор на BalkanSat.

Oнлайн уъркшопът „Stay safe, stay smart” беше посетен от десетки български стартъпи, акселератори и институции като Българската агенция за инвестиции. По време на събитието бяха обсъдени важни въпроси, свързани със стартъп екосистемата и инвестиционните възможности в България. Бяха споделени и успешни практики за справяне с кризисни ситуации. Домакин на събитието бе BalkanSat – българска компания, която цели да изгради и оперира първия телекомуникационен сателит BALKANSAT 30B System. Системата на BalkanSat ще предостави надеждни комуникационни услуги на територията на България.

„Използваме технология, която доказано работи. Искаме да я интегрираме в българския пейзаж, за да стимулираме бизнеса. Амбицията на BalkanSat е да работи с местни стартъпи и акселератори. По този начин ще подсилим още повече предприемаческия дух и като резултат ще създадем един изцяло български продукт“, коментира Виктор Стефанополи, директор Public Affairs в BalkanSat.

В онлайн уъркшопа „Stay safe, stay smart“ като говорител се включи и Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той представи новото видео, с което България ще бъде промотирана като добра дестинация за инвестиции, и заяви че в страната ни се предлагат отлични условия за развитието на стартъпи.

„Стартъпите в България имат много възможности за финансиране – в рамките на ОП „Иновации и конкурентноспособност“, чрез Българската банка за развитие или чрез Фонда на фондовете. Местните стартиращи компании работят по редица интересни и иновативни проекти. Това, което е най-важно обаче, е още повече да се засили връзката между институциите и бизнеса. Българската агенция за инвестиции винаги има готовност да подкрепя стартъп екосистемата и да изгражда мостове между различните заинтересовани страни“, коментира Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Още новини